Centrum Zuidpoort Delft

ORGANISATIE:
Ontwikkelaar:
MAB B.V.

Architecten:
AWG, Bob van Reeth, Antwerpen (coördinerend architect); John Tuomey & Sheila O’Donnell, Dublin.

Bouwkundige uitwerking : HTV Bouwtechniek, Den Haag.

Eigenaar:
Dela uitvaartverzekingen

PROGRAMMA:
Oplevering eerste fase (opening voorjaar 2005): 18.000 m²winkels en bioscoop/leisure, 85 woningen, tweelaagse ondergrondse parkeergarage, horeca paviljoen.

ZUIDPOORT-IMG (1)

Het Zuidpoortgebied is enkele decennia lang een onderwerp van discussie geweest binnen de gemeente Delft voor herontwikkeling. Binnen het winkelgebied in de binnenstad ontbrak het aan ruimte voor de grotere, landelijke winkelketens, waardoor het aanbod in Delft achterbleef op de omliggende gemeenten.
In 1995 heeft de Delftse Gemeenteraad MAB gevraagd een nieuwe stedenbouwkundige visie voor dit gebied te ontwikkelen. De visie werd in 1997 goedgekeurd, waarna een ontwikkelingsplan werd opgesteld (1999).
De ontwikkeling van het Zuidpoort gebied zal de kwaliteit en diversiteit van het winkelaanbod in de zuidelijke binnenstad van Delft aanmerkelijk verbeteren en de winkelroute een waardige afronding geven.

Het plan aan de Zuidwal omvat twee nieuwe stadspleinen. Het Vesteplein is het nieuwe cultuurplein van Zuidpoort. Het bestaande Theater De Veste krijgt gezelschap van een multiplex bioscoop, de nieuwe bibliotheek en een danscafé. Het Sebastiaansplein, groter qua oppervlakte, is omgeven door winkels op twee niveaus (ca. 14.500 m²). Op het Sebastiaansplein bevindt zich een glazen horecapaviljoen. Naast dit paviljoen ligt de publieksentree van de ondergrondse parkeergarage.

Boven de winkels is een semi-openbaar verhoogd maaiveld gecreëerd, waaromheen 85 stadswoningen en appartementen zijn gegroepeerd. Door de sfeer en de aard van de bebouwing refereert dit naar de hofjes van de oude binnenstad. De architectonische uitstraling is modern met een stadse sfeer door het gebruik van baksteen, wat het uitnodigend en gezellig maakt.

Het gebied wordt ontsloten door een nieuwe openbaar vervoer halte, direct gelegen naast het project. De ondergrondse parkeergarage voorziet in ca. 900 plaatsen die beschikbaar zijn voor het winkelende publiek en de bewoners. Na de opening van het project in het voorjaar van 2005 start de tweede fase van het Zuidpoortgebied, een solitair kleinschalig gebouw met circa 2.500 m² winkeloppervlak en ca. 30 appartementen.

MEER INFO: www.zuidpoort.com 

 

sm_Paviljoen_Zuidpoort_3

00020-1

ZUIDPOORT (4)

ZUIDPOORT (1)

 

Paviljoen_Zuidpoort_2

00020-6

00020-5

00020-4

00020-2

00020-7

ZUIDPOORT (7)